Шоколадов чийзкейк

Много лесна и бърза рецепта за чийзкейк, става много вкусен и ефектен десерт!

piece of cheesecake

Ето че обръщам малко внимание и на белият шоколад, който е основна съставка на рецептата по-долу. Белият шоколад се прави от какаово масло и захар, затова и много хора не го считат за шоколад. Но пък нали е какаов продукт.

Необходими продукти:

 За крема
11/2 ч.ч. бял шоколад
200 гр. извара (може и да е солена)
2/3 ч.ч. сметана (аз ползвам бита сметана – по-гъста е и не разводнява много крема, така че да стяга по-бързо)
1 с.л. портокалови кори
 За основата
125гр. масло (отпуснато на стайна температура)
1 пак обикновени бисквити
 За декорация
1 шепа бадем или ядки по ваше желание

Приготвяне:
Загрява се фурната на 180С. Във форма за торта се слага хартия за печене – на дъното и по стените на формата. Шоколада се разтапя на водна баня.

melting chocolate

След като започне да се отпуска се маха от котлона и се оставя да се доразтопи.

crumbled biscuits

Бисквитите се начупват и се смесват с маслото до получаване на хомогенна смес. Натъпкват се във формата много добре – за целта аз използвам дъното на леко навлажнена чаша. Слага се във фурната за 10мин или докато се запече леко. След това се вади и се оставя да се охлади.

cheese with chocolate

През това време изварата се добавя в шоколада разбърква се добре до гладкост (ако е необходимо може да се сложи пак на котлона за кратко). След като се е получила хомогенна смес добавяме сметаната и портокаловите корички. Разбърквам отново до гладка еднородна смес и изсипвам във формата.

Украсявам с ядките и готово!

Cheesecake

Оставям чийзкейка в хладилника за една нощ (може и във фризера за по-кратко) за да се втвърди.

Да ви е сладко!

Tags: , , ,

Коментарите не са разрешени.