От какаовите зърна

cocoa beans

Всички шоколадови продукти са в основата си какаови зърна в различни количества и форми. След като се отстранят от външната обвивка на шушулките, какаовите зърна се оставят да ферментират, след което се оставят да изсъхнат и накрая се пекат, за да се получи максимален какаов вкус и аромат. Температурата, времето и степента на влага, участващи в процеса на печене зависят от вида на използваните какаови зърна и вида на шоколада, за който са необходими. Зърната се смачкват или смилат на гъста паста – тази паста се нарича „шоколадов ликьор”.

caramel

След това се пресират, за да се извлече какаовото масло. Количеството на маслото, извлечено от „ликьора”, определя в различни пропорции на мазнините, производството на желания продукт или качество на продукта. Шоколадовия ликьор, веднъж преминал през пресиращите ролки, където е премахната мазнината или какаовото масло, оставен да изсъхне образува суха прахообразна маса – това е какаовия прах.

cacao truffles

И така, за да стигнат до нас под формата на шоколад, какаовите зърна минават през този дълъг процес на обработка.

Tags: , , , , , ,

Коментарите не са разрешени.