Млечен или тъмен шоколад

млечен шоколад

Кой какъв шоколад предпочита? Защо здравословния тъмен е не чак толкова предпочитан, колкото млечния шоколад? Всъщност казват, че е добре да ограничим консумацията на шоколад на не повече от 100 грама дневно.  Дори и с хубавите неща не трябва да се прекалява.

тъмен шоколад пралини

Естествено, че няма как – поне веднъж се оставяме гласът на разума ни да бъде заглушен в разкошното усещане за топящо се блаженство върху езика ни и да се отдаваме на изкушението наречено Шоколад.

млечен и тъмен шоколад ръчни пралини

Разликата в млечния и тъмния шоколад не е само в това, че съдържат по-малко или повече захар. Трябва да внимавате те да съдържат натурални съставки и какаови продукти (какао и какаово масло), да няма заместители като например палмови или други вредни мазнини.

шоколадови барове

Друг вид шоколади са шоколадите с произход от определен географски регион на отглеждане на какаовите зърна. Условията – климатични и физикогеографски, придават индивидуален характерен вкус на дадените какаови зърна и впоследствие и на самия шоколад, който е изработен от тях. Например някои са с по-земен вкус, а в други се усещат цитрусови нотки. Този вкус е независим от какаовото съдържание в шоколада. Всеки производител създава от тези какаови зърна различен шоколад било то млечен или тъмен, според това как вкуса и характера им се съчетават и отличават най-добре.

млечен шоколад

От ателие Perfetta ви предлагаме няколко съвета как да дегустирате и да се насладите на качествения шоколад.

Шоколада трябва да е лъскав с копринено гладка повърхност. При отхапване трябва да е твърд и да се отчупва с характерен звук. След това нещо много важно: НЕ ДЪВЧЕТЕ, а оставете шоколада да погали небцето ви и да се разтопи от температурата в устата ви. Така се разпознава добрия шоколад, а насладата от всичките му вкусови качества – най-пълноценна.

Tags: , , ,

Коментарите не са разрешени.